Jumat, 17 Agustus 2018

Antirasuah Malaysia Tahan Najib Razak

Oleh: alex
Selasa, 03 Juli 2018 21:11:00
BAGIKAN:
reuters.
Najib Razak.

KUALA LUMPUR (MM): Sebuah Lembaga Swadaya Masyarakat yang berafiliasi dengan UMNO, Pemantau Malaysia Baru, berencana akan berunjuk rasa ke Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK) atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sehubungan penahanan mantan Perdana Menteri Najib Razak.

"Kami akan berunjuk rasa ke KPK Malaysia di Putrajaya Selasa malam selama dua jam antara pukul 21.00 hingga 23.00," ujar Presiden Pemantau Malaysia Baru, Lokman Adam kepada media di Kuala Lumpur, Selasa 3 Juli 2018.

Lokman menyerukan kepada rakyat Malaysia untuk berunjuk rasa terhadap "penganiayaan" yang dilakukan kepada Dato Sri Najib Razak malam ini.

"Mari bersama saya hanya untuk dua jam. Mari kita korbankan waktu kita untuk turun ke Kantor SPRM (KPK) di Lebuh Wawasan, Presint 7, Putrajaya, sebagai tanda solidaritas kita kepada Dato Sri Najib," katanya.

Pada kesempatan terpisah Ketua Pergerakan Wanita UMNO Dr Noraini Ahmad menyampaikan rasa dukacita atas penangkapan Dato Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, bekas Perdana Menteri Malaysia oleh Petugas Khusus 1MDB.

"Insya Allah Wanita UMNO akan melakukan sholat hajat di semua 191 bagian untuk mendoakan keselamatan dan keadilan buat Dato Sri Najib yang merupakan mantan Presiden UMNO yang telah banyak berjasa kepada bangsa dan negara," katanya.

Ketua Pemuda UMNO Bagian Kota Raja, Sheikh Weshal Sheikh Ahmad mengatakan pihaknya menghormati prosedur penangkapan asalkan hanya mengikuti "rule of law".

"Cuma yang menjadi pelik dan mengherankan rakyat dimomokkan dengan penyelidikan berkenaan 1MDB dan derma dari Keluarga Diraja Saudi akan tetapi pendakwaan esok ialah berkenaan SRC Sdn Bhd," katanya.

Pihaknya menyerukan kepada semua pihak yang terlibat dalam proses pendakwaan besok agar menjalankan tanggungjawab dengan penuh amanah dan tidak ditekan oleh pihak manapun.

Sumber: antaranews.
BAGIKAN:

BACA JUGA

KOMENTAR
Copyright © 2014 - 2018 MandarinMedan.com. All Rights Reserved.
vipqiuqiu99 vipqiuqiu99